Närmare 1,8 miljoner resenärer reste på Viking Lines fartyg under juni-augusti 2024. Efterfrågan ökade mest på Tallinn-rutten, som också hade fler avgångar än under tidigare sommarsäsonger.
– Sommaren är högsäsong för kryssningar, och vi förbereder oss noggrant för den. I sommar ökade vi kapaciteten på Tallinn-rutten ytterligare, och även utbudet på Helsingfors-Åland-Stockholm var större än ifjol efter att Cinderella flyttade permanent till linjen i våras. Det fanns en efterfrågan på ökad kapacitet, och trots fullsatta fartyg fick vi glädjande nog mycket höga betyg för kundnöjdheten i sommar. Sammantaget var kryssningssommaren 2024 mycket framgångsrik för oss, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Antalet resenärer ökade mest – över elva procent – på Tallinn-linjen, där förutom Viking XPRS även Viking Cinderella och Gabriella trafikerar. Rutten hade totalt 732.000 passagerare under juni-augusti.
– Den växande populariteten för resor till Estland verkar vara en bestående trend, men resandet i sig förändras. Vår södra granne har också blivit en favoritdestination för barnfamiljer, och via Tallinn reser man allt oftare även till andra delar av Estland, Baltikum och Europa, säger Boijer-Svahnström.
Skälet till det ökade intresset för Baltikum är flera.
– Priserna i Estland är fortfarande rimliga, men prisvärdheten är inte längre den främsta anledningen för finländare att välja Estland som semestermål. Estland har helt enkelt blivit ett fantastiskt resmål med många intressanta museer, naturattraktioner och evenemang. Även restaurangutbudet är lockande och mångsidigt, också utanför Tallinn.
I juli var det 50 år sedan Viking Line startade upp passagerartrafiken mellan Helsingfors och Stockholm.
På den här länken finns mer att läsa om denna härliga historia.
Rutten som förbinder huvudstädernas centrum har alltid haft stor betydelse, och under jubileumssommaren reste totalt 274.000 passagerare med Gabriella och Viking Cinderella på Helsingfors-Åland-Stockholm. Viking Lines marknadsandel på rutten steg till 44 procent.
– Vi investerade nio miljoner euro i våras för uppdateringen av Cinderella och flyttade fartyget tillbaka under finländsk flagg. Vårt legendariska fartyg har väckt enormt intresse, och dessutom har den billiga kronkursen fortsatt att påverka Sveriges attraktivitet som resmål.
Förutom trafiken till Stockholm och Tallinn gjorde Viking Cinderella och Gabriella sju specialkryssningar till Visby i sommar. Gotlands romantiska huvudstad är mycket populär i Finland, och specialavgångarna var slutsålda redan i våras. I oktober och november arrangerar Viking Line ytterligare två specialkryssningar till Visby.
På rutten mellan Åbo, Mariehamn och Stockholm betjänade Viking Glory och Viking Grace 747.000 passagerare under juni-augusti. Viking Lines marknadsandel på rutten var nästan 70 procent.
– Trots att konkurrensen på västkustens rutter har hårdnat, förblev vårt passagerarantal nästan på samma nivå som förra sommaren. Åland fick mycket uppmärksamhet förra vintern när filmen Stormskärs Maja hade premiär, och som exempel kan nämnas att våra arrangerade rundturer i Stormskärs Majas fotspår blev en succé. Vi hade också många golfresenärer i somras – vilket inte är förvånande, Slottsbanan i Kastelholm valdes till Finlands bästa bana i våras. Åland är också ett utmärkt resmål senare på hösten, till exempel för naturturister och fiskare.
Antalet utländska turister har ökat stadigt på Viking Lines fartyg efter pandemiåren. Under de senaste sommarmånaderna var antalet kinesiska turister tre gånger fler än förra året. Även antalet tyska och polska resenärer ökade markant, liksom koreanska och amerikanska.
– Syd- och centraleuropéer vill fly undan extremhettan under sina semestermånader, och vi ser också tecken på detta fenomen. Vi tror att klimatturismen till norr kommer att stärkas, vilket innebär ett ökat intresse för Finland, de övriga nordiska länderna och Baltikum.
Säsongen för internationella turister sammanfaller med de europeiska semestermånaderna i augusti, då de flesta finländare redan återgår till vardagen. Skolorna började i år tidigare än vanligt, på många ställen redan den 8 augusti.
– Sommarsäsongen får ett abrupt slut när folk återvänder till jobbet. Ur turismbranschens perspektiv skulle det vara mycket önskvärt att skolornas lovperiod varade längre in i augusti, säger Johanna Boijer-Svahnström.