Antalet anställda inom Viking Line-koncernen var under årets första nio månader 2.426 personer. Det är hela 183 fler än året innan och kan härledas till satsningen på M/S Birka Gotland, tillsammans med Gotlandsbolaget. Den investeringen har ännu inte riktigt levererat, konstaterar vd Jan Hanses i en kommentar till dagens kvartalsrapport:
– Introduktionen en av trafiken i Gotland Alandia Cruises har medfört merkostnader av engångskaraktär, samtidigt som beläggningen på fartyget Birka Gotland under perioden fram till juni inte motsvarade våra förväntningar. Beläggningen har förbättrats under sommaren och förväntas bibehållas på god nivå under hösten.
Antalet passagerare på koncernens fartyg uppgick under rapportperioden till 3.637.077 (3.818.810). Koncernen hade en total marknadsandel inom trafikområdet om uppskattningsvis 33,2 procent (35,2 %). Antalet passagerare på Birka Gotland har sedan trafikstarten varit 296.085.
– Det tredje kvartalet har i vanlig ordning varit avgörande för bolagets resultat. Den försiktighet bland konsumenterna som präglade de två tidigare kvartalen har fortsatt. Den finländska ekonomin återhämtar sig långsamt med en fortsättningsvis låg inflation, men än så länge syns det inte i konsumentbeteendet. Den svaga svenska kronan har fortsatt belastat den svenska marknadens köpkraft. Det tredje kvartalet utföll något sämre än motsvarande period år 2023 och där specifikt september visade en försvagning, säger Jan Hanses.
Marknadsefterfrågan på resor har i trafikområdet sett som helhet ökat under årets första nio månader drivet av en ökad efterfrågan på resor mellan Helsingfors och Tallinn. Efterfrågan på resor mellan Finland och Sverige har minskat en aning, trots ökad kapacitet, vilket Viking Line bedömer vara en effekt av det allmänna konjunkturläget som påverkar hushållens köpkraft och konsumtionsvilja. Den svaga svenska kronkursen inverkar därtill negativt på efterfrågan från den svenska marknaden.
– Utfallet av årets första nio månader, rensat från engångsposter, blev sålunda svagare än föregående år, men i linje med den uppdaterade prognosen som gavs till marknaden i samband med bolagets halvårsrapport i augusti. Vi lyckas fortsatt kompensera kostnaderna för de utsläppsrättigheter som utgår från och med årsskiftet genom att biljettprisuttaget har nått våra målsättningar. Det geopolitiska läget med krig i våra närområden har inte nämnvärt påverkat resebenägenheten på våra huvudmarknader men bidrar tillsammans med oroligheterna i Mellanöstern till en kontinuerlig osäkerhet avseende energipriserna. Utsikterna för hösten präglas av ett fortsatt stort mått av osäkerhet och åtgärder vidtas för att möta den osäkra utvecklingen av konsumentefterfrågan. Sjöfarten påverkas för tillfället av kommande miljönormer. Från och med detta år faller vår verksamhet inom systemet för utsläppshandel vilket innebär att vi påförs en kostnadsbelastning som vi på medellång sikt enbart delvis kan anpassa oss till genom fortsatt arbete med energieffektiviteten. Bristen på alternativa bränslen till realistiska priser är den största utmaningen för branschen. Viking Line jobbar aktivt för minskade utsläpp i olika projekt. Resenärerna och fraktkunderna kan numera på linjen Åbo–Mariehamn/Långnäs– Stockholm minska sina klimatavtryck genom att köpa förnybart biobränsle i proportion till sin resas förbrukning och därigenom minska sin resas fossila koldioxidutsläpp, med upp till 90 procent. Viking Line deltar också i två större projekt där man arbetar för att skapa gröna korridorer mellan Helsingfors–Tallinn och Åbo–Åland–Stockholm, understryker Jan Hanses.
En betydande osäkerhet föreligger som en följd av den rådande recessionen i Finland, som påverkar kundernas konsumtionsmönster negativt. Till osäkerheten bidrar även det rådande geopolitiska läget och dess potentiella inverkan på främst energipriserna. Detta sammantaget gör att ledningen bedömer att resultatet före skatter 2024 förväntas försvagas till en nivå som är sämre än 2023 exkluderande Rosellas försäljningsvinst om 8,6 Meur, vilket är samma slutsats som vid senaste rapporttillfälle.
– Vi har under åren efter pandemin lyckats nå en resultatnivå som är förbättrad jämfört med tiden före pandemin. Vi presterar resultat som är nödvändiga för att bära de investeringar som vi har gjort och ger möjlighet att också se framåt mot en fortsatt föryngring av vår flotta. Samtidigt möts vi av miljökrav som blir väsentligt strängare och som nuvarande teknik och infrastruktur ännu inte har funnit en lösning på. Då marknaderna förväntas bli svagare åtminstone under den närmaste framtiden ställs vi inför nödvändigheten att fortsätta vårt effektiviseringsarbete för att bibehålla de resultatförbättringar som vi uppnått under de två senaste åren. Effektivisering innebär inte enbart nedskärningar och sparåtgärder. Servicekvaliteten och merförsäljning är lika viktiga åtgärder och alla delar måste samverka för att nå det resultat som vi strävar efter. Jag är övertygad om att vi kan ta den här utmaningen och skapa förutsättningar för en fortsatt lönsam utveckling av bolaget. Jag vill rikta ett varmt tack till våra kunder och samarbetspartners för visat förtroende och ett gott samarbete. Ett stort tack går även till vår personal för goda arbetsprestationer särskilt under högsäsongen då arbetsbelastningen är särskilt intensiv, säger Jan Hanses.
Några nyckeltal i dagens kvartalsrapport (fjolåret inom parentes):
- Omsättningen uppgick till 370,6 Meur (379,2 Meur).
- Övriga rörelseintäkter var 0,8 Meur (8,9 Meur, inklusive Rosellas försäljningsvinst om 8,6 Meur).
- Rörelseresultatet uppgick till 25,2 Meur (52,4 Meur, inklusive Rosellas försäljningsvinst om 8,6 Meur).
- Finansnettot blev -9,1 Meur (-8,7 Meur).
- Resultat före skatter uppgick till 16,1 Meur (43,7 Meur, inklusive Rosellas försäljningsvinst om 8,6 Meur).
- Resultatet efter skatter var 12,4 Meur (34,8 Meur, inklusive Rosellas försäljningsvinst om 8,6 Meur).
- Investeringarna i främst Viking Cinderella och Birka Gotland uppgick till 18,3 Meur (30,3 Meur).
Här finns hela rapporten att ladda ner: Viking Line, kvartalsrapport jan-sep