Utfallet av årets första kvartal, rensat från engångsposter, blev något svagare än förväntat, skriver vd Jan Hanses i dagens kvartalsrapport.
– Efter årsskiftet kunde man notera en efterfrågeavmattning på marknaden. Den svaga ekonomiska utvecklingen i Finland och Sverige har medfört en ökad försiktighet bland konsumenterna. Detta tar sig främst uttryck i en svagare ombordkonsumtion i jämförelse med motsvarande period i fjol. Däremot är det glädjande att biljettprisuttaget har nått vårt mål att kompensera för kostnaden för utsläppsrättigheter som utgår från och med årsskiftet, lyder Hanses’ sammanfattning.
I korthet sammanfattar Viking Line årets första tre månader så här:
- Omsättningen uppgick till 93,2 Meur (93,9 Meur).
- Övriga rörelseintäkter var 0,4 Meur (8,8 Meur).
- Rörelseresultatet uppgick till -10,4 Meur (-0,9 Meur).
- Finansnettot blev -3,8 Meur (-3,7 Meur).
- Resultat före skatter uppgick till -14,2 Meur (-4,6 Meur, inklusive Rosellas realisationsvinst om 8,6 Meur).
- Resultatet efter skatter var -14,3 Meur (-3,9 Meur).
- Investeringarna i främst Viking Cinderella och Birka Gotland uppgick till 10,2 Meur (3,9 Meur).
En betydande osäkerhet föreligger, enligt Viking Line, fortsättningsvis på grund av det geopolitiska läget och dess inverkan på energipriser, inflation, räntor och valutor samt den inverkan de nämnda osäkerhetsfaktorerna kan komma att ha på resebenägenhet, efterfrågan, konsumtionsmönster och kostnader.
– Kvartalet belastades av engångskostnader i joint-venture bolaget Gotland Alandia Cruises för uppstarten av Birka Gotlands trafik. Därutöver genomgick Viking Cinderella en omfattande dockning innan omflaggningen till finsk flagg. Främst uppgraderades hyttavdelningarna på fartyget, där närmare 300 hytter totalförnyades. Även flera allmänna utrymmen totalrenoverades. Den 8 mars inledde Viking Cinderella trafik på linjen Helsingfors-Mariehamn-Stockholm, som därmed åter trafikeras med två fartyg. I februari dockades Birka Gotland inför kryssningstrafiken mellan Stockholm och Mariehamn samt till Visby på Gotland. Trafiken inleddes den 20 mars 2024. Även denna dockning var omfattande med flera ombyggnationer ombord, säger Jan Hanses.
Sammantaget är det rejäla rockader som rederiet genomfört inför den stundande högsäsongen då den största intjäningen är att vänta.
– Som en följd av dessa omfattande omdisponeringar har fartygspersonalen på Viking Cinderella kunnat omplaceras till bland annat Birka Gotland samt till rederiets övriga fartyg. Under dessa arbetsdryga verksamhetsförändringar har personalens prestation varit utmärkt och serviceleveransen har fortsatt hållit en hög nivå. Det är i detta sammanhang glädjande att konstatera att omdisponeringarna samt utökningen av trafiken på Helsingfors har medfört för oss nyrekrytering av sjöpersonal.
Under början av 2023 avyttrades Rosella, konstateras i kvartalsrapporten. Under förutsättning att energipriserna bibehålls på nuvarande nivå och att resebenägenheten håller i sig bedömer styrelsen att resultatet före skatter 2024 förväntas vara i nivå med 2023 om inte realisationsvinst om 8,6 Meur från försäljning av Rosella 2023 medräknas, vilket är samma slutsats som vid senaste rapporttillfälle.
– Vår verksamhet påverkas för tillfället mycket av kommande miljönormer. Från och med detta år faller vår verksamhet inom systemet för utsläppshandel vilket innebär att vi påförs en kostnadsbelastning som vi på medellång sikt enbart delvis kan anpassa oss till genom fortsatt arbete med energieffektiviteten. Slutligen kan jag konstatera att det första kvartalet år 2024 har medfört förändringar i vår verksamhet med utökad trafik på Helsingfors och igångkörningen av Birka Gotland i samarbete med Gotlandsbolaget. Jag vill rikta ett varmt tack till våra kunder och samarbetspartners för visat förtroende och ett gott samarbete. Ett stort tack går även till vår personal som tålmodigt kämpat under det första kvartalet, avslutar Jan Hanses.
Hela kvartalsrapporten finns att läsa på den här länken: Verksamhetsöversikt Viking Line januari-mars 2024.