I höstas försattes ägarbolaget Briggen Tre Kronor AB i konkurs och sedan dess har räddningsförsöken avlöst varandra, utan resultat. Samtidigt som arbetet pågick ombord med förberedelserna inför sommarens seglingssäsong ägnades stor kraft åt att hitta nya finansiärer för att rädda briggen kvar under svensk flagg. Det såg rätt mörkt ut och i juni var slaget nästan förlorat; då klev Viking Lines storägare och styrelseordförande Jakob Johansson in i bilden och gjorde vad som måste göras, vilket kommunicerats ut på Tre Kronors hemsida:
”Vi kan äntligen berätta att fartyget är räddat, konkursen uppklarad och hon blir kvar i Stockholm! Det är en välgörare som heter Jakob Johansson som genom sitt företag gått in och köpt henne och som hoppas att föreningen tar ansvaret för att drifta henne genom att hyra henne för en kostnad av tre kronor”, skriver föreningens styrelse.
Ålands Sjöfart tar kontakt med Jakob Johansson som, lite motvilligt, bekräftar affären:
– Detta är inte meningen att bli publikt egentligen men jag kan bekräfta att Maelir-koncernen med ett filantropiskt perspektiv har förvärvat Briggen Tre Kronor af Stockholm, säger Jakob Johansson.
När allt tydde på att briggen var på väg att säljas från konkursboet till Polen kunde Jakob Johansson inte längre stanna kvar på läktaren:
– Väldigt många har offrat väldigt mycket för att detta omöjliga projekt blev verklighet. Vår insats i detta sammanhang är mycket blygsam. Fartyget är en symbol för Stockholm och en del av stadsbilden, byggd av tusen ekar på Skeppsholmen med vår kronprinsessa som gudmor. Det hade inte känts helt bra i magen om hon seglat ut längs Stockholms ström bärandes polsk flagg, säger Johansson till Ålands Sjöfart.
"Fartyget är en symbol för Stockholm och en del av stadsbilden."
Briggen Tre Kronor af Stockholm byggdes enligt gamla ritningar som man hittade på Krigsarkivet i Sverige. Med hjälp av donationer och massor av frivilliga och andra insatser sjösattes fartyget 2005 och döptes av kronprinsessan Victoria som också är fartygets gudmor. Briggen som är 35 meter lång med plats för 32 personer i egna kojer ägdes av ett aktiebolag som i sin tur ägdes av 3.600 aktieägare med Expedition Baltic Sea, Föreningen Briggen Tre Kronor och familjen Salén som största ägare.
"Vi hoppas nu att föreningen kring Briggen Tre Kronor kan finna en långsiktig plan för att kunna sköta om henne, och behålla henne i Stockholm för lång tid framöver"
Banden mellan Briggen Tre Kronor af Stockholm och Åland är många och starka. Fartygets allra första resa styrde mot Mariehamn och överskeppare ombord har varit Allan Palmer som i den här intervjun med Ålands radio minns hur det hela startade: https://alandsradio.ax/nyheter/tre-kronor-saljs-skepparen-allan-palmer-var-da-iden-briggen-foddes.
När Briggen Tre Kronor af Stockholm byggdes var det ett led i en större kampanj för miljön, driven av dåtidens allra tyngsta näringslivsföreträdare som till och med skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet. Dessa var alla med i briggens Advisory Board, läget bedömdes akut.
Trots att Jakob Johanssons Maelir har köpt fartyget är inte riktigt tanken att han ska bli operativ, även om han gärna tillbringar mycket tid i skärgården:
– Vi hoppas nu att föreningen kring Briggen Tre Kronor kan finna en långsiktig plan för att kunna sköta om henne, och behålla henne i Stockholm för lång tid framöver, säger Johansson.
Här hittar du all info om föreningen och fartyget och länkar till att själv vara med och bevara traditioner: https://www.briggentrekronor.se/.