Tallink Group med nästan 40.000 aktieägare i huvudsakligen Estland och Finland drabbades liksom andra passagerarrederier hårt av pandemin och gick därför med förlust under åren 2020 och 2021. Detta har nu vänt och för år 2022 visar dagens bokslutsrapport att koncernen landar i en vinst på 13,9 miljoner euro (ME); att jämföra med en förlust för 2021 på 56,6 ME.
Dagens bokslutspresentation av ordförande och vd Paavo Nõgene samt styrelsemedlemmarna Harri Hanschmidt samt Margus Schults lyftes präglades av framtidstro efter några extrema år.
– Jag är fortfarande hoppfull, precis som jag var förra året, och tror att vi kommer att fortsätta se återhämtning i vår kärnverksamhet under hela 2023. Många steg har tagits för att uppnå detta och jag är övertygad om att det har varit rätt väg att gå. Utan tvekan kommer vi att ha utmaningar framför oss även i år, men de senaste tre åren har tränat oss väl i krishantering och jag vet vad mina 4.900 kollegor är kapabla till. Tillsammans kommer vi att hantera allt 2023 kan tänkas föra med sig, säger Paavo Nõgene.
Tallink Group har i detta skede chartrat ut sex av koncernens femton fartyg, ett oortodoxt sätt för ett passagerarrederi. Paavo Nõgene är ändå mycket nöjd med utfallet.
– Siffrorna visar betydelsen av att kunna hyra ut fartygen under lågsäsong, säger han.
Aktien som är noterad i Tallinn och Helsingfors säljs idag för 56 cent att jämföra med 1,25 för fem år sedan. Detta är Paavo Nõgene inte riktigt nöjd med.
– Jag tycker kursen är för låg och vi arbetar alla med att stärka den, säger han.
Under fjolåret tog Tallink Group också emot nybygget M/S MyStar, en investering på 252 ME. Den sammanlagda skuldbördan är nu 746 miljoner euro fördelade på sju olika lån. Till följd av den stigande räntan är det av vikt att betala tillbaka dem innan det är dags för utdelning till aktieägarna.
– Vi gör allt för att vi så fort som möjligt ska kunna betala dividend igen, understryker Paavo Nõgene.
Förutom de femton fartygen äger Tallink Group också fyra hotell, varav ett är stängt.
Fjolåret var på många sätt svårt, dels en följd av pandemin och dels som en konsekvens av Rysslands anfall mot Ukraina. Till detta ska läggas högre inflation, stigande räntor och dyr bunker. Bara bränslet för Tallink Group steg med det dubbla, från 72 E till 144 ME.
– Vi har inte säkrat bunkerpriserna sedan 2021 på grund av den volatila marknaden. De senaste veckorna har priset gått och rätt håll och vi följer situationen noga, det kan bli aktuellt att säkra delar av bunkern i vår, säger Paavo Nõgene.
Vid dagens presentation fick Paavo Nõgene och hans kolleger också frågan om det inte är dags att starta en linje mellan Helsingfors och Ösel, som en test?
– Inte i nuläget, det är alldeles för riskfyllt och dessutom finns det ingen lämplig hamn för fotburna passagerare på Ösel, säger Nõgene.
Tallink Groups passagerarantal nästan fördubblades 2022 jämfört med 2021, och uppgick under året till 5,5 miljoner passagerare (2.961.975 år 2021), och de transporterade fraktenheterna ökade också, med elva procent jämfört med föregående år, och uppgick till totalt 409.769 enheter på alla bolagets rutter och fartyg.
Koncernens oreviderade konsoliderade intäkter ökade avsevärt jämfört med 2021 och uppgick till 771,4 ME (476,9 ME 2021). Koncernens oreviderade EBITDA för räkenskapsåret mer än fördubblades under 2022 jämfört med föregående år och uppgick till totalt 135,8 miljoner euro (58,3 miljoner år 2021). Detta var till stor del en följd av ett mycket starkt fjärde kvartal.
Koncernens investeringar 2022 uppgick till 203,3 miljoner euro, varav merparten (176,7 miljoner euro) var relaterade till nya MyStar. Vid slutet av räkenskapsåret 2022 var koncernens totala likviditetsbuffert (likvida medel och outnyttjade kreditfaciliteter) fortsatt stark och uppgick till 249,9 ME (262,4 ME den 31 december 2021).
Även om de första månaderna av 2022 fortfarande påverkades marginellt av de sista återstående Covid-resestriktionerna så var det inte pandemin som satte käppar i hjulen för de ambitioner bolaget hade för en ännu större återhämtning 2022, utan krigsutbrottet i Ukraina och den efterföljande ekonomiska och geopolitiska turbulensen med prishöjningar och osäkerhet på flera områden.
Trots detta såg bolaget ökade intäkter, ombordförsäljning, passagerarantal, hotellgäster och mycket mer jämfört med 2020 och 2021. Samtidigt ökade bolagets kostnader avsevärt inom en rad områden på grund av globala prishöjningar, framför allt bränslekostnader som fördubblades, fartygsdriftskostnader som ökade med 50,2 procent och råvarukostnader som ökade med 45,4 procent jämfört med 2021. Stark kostnadskontroll fortsätter därför att vara en prioritet för företaget.
Under hela året fortsatte Tallink Grupp att proaktivt leta efter och ta vara på möjligheter att chartra ut företagets fartyg för att minska de risker som förelåg i form av den vanliga lågsäsongen och en återhämtning av passagerarantalet som varit långsammare än väntat. Därför har ett antal charteravtal för företagets fartyg slutits och fartygen har tillhandahållit tillfälliga bostäder för flyktingar i Estland och Storbritannien samt till asylsökande i Holland. Medan passagerarantalet fortsätter att återhämta sig, kommer dessa charteravtal sannolikt att fortsätta ingå i Tallink Grupps planer för riskminskning under överskådlig framtid.
– Vi hade stor tilltro till att 2022 skulle bli året då vi skulle få se en snabb återhämtning av verksamheten och ökad stabilitet jämfört med tidigare år. Denna tilltro omkullkastades naturligtvis snabbt för nästan ett år sedan idag, den 24 februari 2022, med krigsutbrottet i Europa. Den efterföljande geopolitiska och ekonomiska chockvågen fick oss att inse att ett nytt år med nya utmaningar låg framför oss och att kreativa lösningar och flexibilitet skulle krävas snabbt. Jag är stolt över att vi har kunnat erbjuda stöd inte bara till vår egen estniska regering i efterdyningarna av den humanitära kris som kriget utlöste, utan även till ett antal andra regeringar i Europa. Att stödja dem med tillfälliga bostäder på våra fartyg har på många sätt också hjälpt oss att hålla våra fartyg igång vid en tidpunkt då en del av dem annars kanske skulle vara upplagda och stillastående. Vi kommer att fortsätta att tillhandahålla vissa av våra fartyg på detta sätt så länge det behövs, säger Paavo Nõgene.
Här finns mer information från Tallink Group över fjolåret att läsa och ladda ner:
På den här länken kan du se hela dagens presentation av siffrorna för 2022.