Arbetsmiljön på fartyg är speciell. Dina arbetskamrater är också dina närmaste grannar. Ombord bor du i en hytt, som är ett rum där du sover, tvättar dig och tillbringar din fritid i om du inte hellre är i de gemensamma utrymmena. Hytten bor du ensam i eller så delar du den med någon. I hytten finns säng, som ombord kallas koj. Fönstret kallas för ventil och golvet för durk.

När du arbetar till sjöss behöver du inte laga mat (om du inte är kock förstås). Du får frukost, lunch, middag och kaffe på bestämda tider. Sociala utrymmen som bastu, tvättstuga, gym och tv-rum delas. Antalet besättningsmedlemmar varierar från fartyg till fartyg.

På ett mindre lastfartyg kan det vara bara sju personer medan ett stort kryssningsfartyg har flera tusen anställda. När du arbetar ombord får du oftast en del arbetskläder så som overall, arbetsskor eventuell uniform och övrig skyddsutrustning om så krävs. Allas arbete är viktigt för att fartyget ska kunna vara i trafik och för att arbetsmiljön ska fungera.

Det här behöver du ha med dig

När du mönstrar på för att arbeta behöver du ha med dig dina behörighetsbrev, läkarintyg och pass. Observera att det kan finnas specialkrav, kontrollera med din arbetsgivare. Utöver det ska du ha med dig fritidskläder och arbetskläder.

Arbetstid

Ett fartyg är oftast i trafik sju dagar i veckan 365 dagar i året, dygnet runt. Arbetet ombord är därför skiftesarbete och du arbetar ofta enligt ett schema även kvällar och nätter. När du arbetar ombord på ett finskt fartyg så gör du det oftast sju dagar i veckan. Arbetstiden ombord är 8 till 15 timmar beroende på position och fartygets trafik. Ombordtiden har blivit kortare från att för länge sedan ha varit flera år till att i dagsläget vara allt ifrån en vecka upp till sex/sju veckor. Sedan är du hemma och helt ledig motsvarande tid.